Równie szeroki wybór panuje w zakresie kuchenek. Dostępne są klasyczne kuchnie gazowe, a więc takie, do jakich przywykliśmy przez lata użytkowania. Jest to taki rodzaj urządzenia, który jak wskazuje na to już samo jego nazewnictwo, działa w oparciu o zasilanie gazem.
Jest to dość tani w utrzymaniu jak i niski kwotowo rodzaj sprzętu kuchennego, ale mimo wszystko wraz z biegiem czasu notowane są spadki inwestycji w tenże rodzaj kuchenek.
Powód? Względy estetyczne chociażby. Obecnie konsumenci za wszelką cenę starają się zrobić z kuchni naprawdę eleganckie pomieszczenie, a klasyczne kurki wystające poza sprzęt czy też krążki grzejne niestety nie należą do szczególnie ładnych „ozdóbek”. W związku z tym wymienia się współcześnie uznawane już za oldschoolowe kuchnie gazowe na modele nowocześniejsze, czyli kuchnie elektryczne.
Są w ich obrębie natomiast pewne podkategorie – a zatem żeliwne rodzaje, ceramiczne oraz innowacyjne – indukcyjne. W przypadku tych pierwszych cena będzie względnie niska, ale są one najmniej estetyczne oraz przy okazji dużo gorsze niż na przykład kosztowne ale jednak lepsze płyty indukcyjne.